Autor: Tööstusuudised.ee • 13. mai 2019

Eesti Väikepruulijate Liit: tulevik on purkide päralt

Jüris uue tehase avanud käsitööõlletootja Tanker näitab kogu toodangu metallpurkidesse villimisega uut ja keskkonnateadlikku trendi. Eesti Väikepruulijate Liidu hinnangul on tegemist positiivse sammuga tuleviku suunas.
Foto: Erlend Staub

Eesti Väikepruulijate Liidu juhatuse liikme ja käsitööõllemeistri Enn Pareli sõnul on tootmise üleviimine purkidesse hea ja mõistlik otsus. "Tulevik on purkide päralt. Purgis säilib õlu pikemalt värske ja selle transpordikulud on madalamad, kuna see on mitu korda kergem kui klaaspudel," selgitas ta.

Purkidesse tootmise kogemusi on varasemast mitmetel teistel Eesti Väikepruulijate Liidu liikmetel, näiteks on toodangut purkidesse villinud nii Sori, Purtse, Käbliku, Mulgi pruulikoda kui ka Kalamaja pruulikoda. Tanker on aga esimene, kes suunab kogu oma uue tehase toodangu purki.

Tankeri tegevjuhi ja Eesti Väikepruulijate Liidu juhatuse liikme Jaanis Tammela sõnul on purgil pudeli ees mitmeid selgeid eeliseid, millest lähtuvalt sai vastav otsus tehtud. "Kaasaegse käsitööõllede tootjana võtame kasutusele keskkonnasõbralikuma ja efektiivsema lahenduse purkide näol. Purkide metall on erinevalt klaasist lõputult taaskasutatav ja neil on tarbijate jaoks veel mitmeidki teisi eeliseid. Näiteks jahtuvad purgid palju kergemini, neid saab kaasa võtta kohtadesse, kus pudelid ei ole lubatud, ja need on klaasiga võrreldes palju ohutumad ning vastupidavamad," selgitas Tammela.

Purgiõllede tootmiseks on Tankeri uue tehase tootmisvõimsus umbes 440 hektoliitrit, samas kui varasemalt loodud Vaidas asuv tehas võimaldab toota 160 kuni 190 hektoliitrit õlut kuus. Ka Vaidas asuv tehas jääb endiselt töösse ning sealseid ruume kasutab ettevõte edaspidi ära aeganõudvate hapuõllede valmistamiseks ja hoiustamiseks.

Eesti Pandipakendi tegevjuht Kaupo Karba ütles, et Tankeri otsus on igati tervitatav. "Taaskasutuse seisukohast on alumiiniumpurk kindlasti kuluefektiivseim pakend ning seda materjali on võimalik korduvalt kasutada ilma, et materjali kvaliteet väheneks."

Karba tõi välja, et kui võrrelda alumiiniumpurki ja klaaspudelit, siis klaaspudel sobib pigem kohalikule ehk lokaalsele turule, kus vahemaad nii tühja pakendi kui ka pakendis toote transportimiseks ei ole väga pikad ning lisaks on olemas materjali taaskasutusvõimekus (mis Eestis siiski puudub). "Seevastu alumiiniumpurk sobib suurepäraselt nii kohalikule turule kui ka eksportturgudele, kuna materjal on piisavalt väärtuslik, et see kokku koguda ja taaskasutusse suunata – mis iganes riigis see siis ka ei oleks," sõnas ta.

Pareli sõnul illustreerib Tankeri tehase avamine hästi kasvavat nõudlust Eesti käsitööõllede järele. "Masstoodangule eelistatakse väikeste tootjate kaupa, milles on kasutatud puhtaid ja täisväärtuslikke koostisaineid ja millesse tootjad, kes enamasti on ka nende ettevõtete asutajad ja eestvedajad, on pannud oma hinge. Samuti on väikeste tootjate pakutavad õlled enamasti stiililt mitmekesisemad ning tugevamate maitsetega, mis on kindlasti huvitavam kui suurte pruulikodade pakutav geneeriline masstoodang."

Jüri aleviku pruulikoja ning maja ehitamisel võttis Tanker arvesse rajatava pruulikoja vajadusi. Laienemise rahastuseks kasutati pangalaenu, PRIA abi ning viidi läbi edukas ühisrahastus Funderbeam keskkonnas. Investeeringu suurus on kokku 1,2 miljonit eurot.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077